LINUX @ JEZGRA.NET
Linux experts @ work

Oh no! – Linux File Recovery made easy!

Oh ne, radili ste cijelo popodne na nekoj skripti i ušli ste u midnight commander te ste htjeli insertat nešto iz drugog fajla u taj vaš (neke funkcije), međutim mc nije specifirao dobro riječ “insert” pa umjesto da je dodao na kraj vašeg fajla, on je PREKOPIRAO!

To se recimo ukratko meni upravo dogodilo.

Odmah prestanite raditi što god da ste radili!
Čak nemojte ni gasiti aplikacije ni ništa, što manje aktivnosti ima to bolje.

Ljudi zabunom misle ako je fajl prekopiran s drugim da je sve izgubljeno. To nije istina. Fajl se idalje nalazi na sektorima diska koji su oslobođeni. Znaći fajl nije izbrisan nego je samo njegovo alokacijsko mjesto na disku oslobođeno za korištenje. Ako je samo obrisan, šanse su da će te vratiti 100% fajla. U ovom slučaju prekopiranja – ovisi koliko imate “sreće”. Zapravo mislim da će presuditi veličina fajla s kojim ste prekopirali ovaj, ali i koji je filesystem pa i HDD. Recimo ako je USB stick, sanse su odlicne jer USB stickovi pisu po sticku drugacije od HDD-ova zbog ogranićenog puta pisanja po istom sektoru. Stick će tako tražiti sektore na koje je rijeđe pisao.

Quick recovery

Brzinsko spašavanje podataka bi ukratko išlo ovako

grep -a -A100 -B100 ‘IT_razlog’ /dev/sda1 | strings > /mnt/tmp/recovery.txt

s tim da je:

  • -A100 i B100 = Koliko linija prije i poslije stringa koji tražite.
  • ‘IT_razlog’ = u ovom primjeru string koji tražite. Preporuka je da tražite nešto što kompliciranije što se sjetite iz tog fajla!
  • sda1 = vaša particija na kojoj je bio fajl.
  • /mnt/tmp/recovery.txt = Fajl u koji ćemo staviti sve to što spasimo sa diska. NAPOMENA: Ako je ovaj fajl na istom disku gdje tražite, onda će ON vjerovatno prekopirati vaš fajl i sve je uzalud. Koristite drugi disk ili stick!
  • strings = naredba koja će izvlaćiti samo stringove iz sveg tog nereda. Ako tražite binarni fajl, onda je ovo možda višak!

Ovisno kolika vam je particija koju pretražujete će trajati ovaj proces. Moguće vrlo dugo!

Ja sam ovime spasio nekih 80% fajla. Srećom bitan dio je bio skroz spašen!

Komentiraj
Share

Leave a Reply

Or

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.