LINUX @ JEZGRA.NET

Linux experts @ work

Linux Novosti
Zadnje modificirano na: 21/02/2011 @ 6:44 pm

AUTOR: DARKMAN

  • (D)HTML5

  • Linux 2.6.38 Novosti u FileSystem i WIFI driverima

  • Fluxbox 1.3 izasao (bez posebnog objasnjenja)

  • VirtualBox 4.0.4 izasao (bez posebnog objasnjenja)

(D)HTML5 – Novost u razvoju WEB-a

Velika novost ove godine je DHTML5 koji ce se poceti uskoro primjenjivati u svakakvim stranicama i online portalima.
Zbilja izgleda impresivno. Potrazite samo DNA DHTML5 test.
I ja cu osobno neke primjere pokusati implementirati u svoje stranice;
Neke jer su cool, neke jer su modernije a neke cisto radi funkcionalnosti;
Recimo drag-and-drop slike i textovi koji podsjecaju na AJAX, a mogu se izmjenjivati “u letu”.

Mozete naci razne primjene za novu tehnologiju prikaza stranica.

Posjetite http://html5demos.com/ i provjerite par DEMO-a.

Provjerite takodjer ovu impresivnu 3D galeriju:
http://www.dhteumeuleu.com/canvas-3d/

Linux kernel 2.6.38  —  novosti

Novi linux kernel donosi najvise filesystem izmjena.
EXT3 i XFS tako imaju novu podrsku za batched discard koji ce najvise koristiti korisnicima SSD diskova.
Ukratko: SSD ima jako sporo brisanje, te kad se nesto oslobadja da bi se nesto stavilo na disk, onda to traje duze nego bi trebalo sa sector discard. Radi se o oslobadjanju sektora umjesto brisanja. I SCSI diskovi ce isto imati unaprijednjene brzine ovime.

Btrfs i SquashFS imaju dodatne kompresijske mogucnosti. To je super vijest za sve koji se bave embedded sistemima ili custom firmware-ima za takve uredjaje. Moj se515.com firmware bi recimo tako imao vise mjesta za dodatne alate. XZ kompresija je odlicna i Slackware je (sjetimo se) ubacio nju kao default kompresiju za podatke i tako nakon desetljeca postojanja izbacio tgz kao default kompresijski alogaritam za sve svoje pakete. Sad je koristi SquashFS.

WIRELESS

Sto se wirelessa tice tu ima dosta novosti. Ovo pisem samo iz osobnog koristenja i pogleda; nl80211 sad ima podrsku za razne stvari iako nisam siguran idalje hoce li uspjeti upasti u 2.6.38 ili ce ici za 2.6.39, mada nekih novosti ce sigurno biti. Tako cete moci napokon koristiti HT (za N uredjaje i turbo modove). U planu je i valjda ce biti gotovo da se moze napokon i pravilno podesiti tx snaga u mW.. dosad je bilo da mozete staviti bilo sto ali efektivna snaga bi bila “neka” neodredjena i maximalna snaga je bila wayyyyy preko stvarnih mogucnosti kartice. Takodjer biti ce moguce sa iw odrediti koje antene ce se koristit.. 1, 2 ili obe (diversity) sto je zbilja falilo i moralo se rucno kodirati u drivere ako ste imali recimo MAIN antenu kao od laptopa a AUX kao antenu koja ima SMA konektor na laptopu vani.

Trenutno najbolja kartica koju mogu preporuciti za USB je TL-WN722N i za nju vec postoji firmware koji mozete koristiti (+patch koji ce vjerovatno dospiti u kernel???) da bi karticu stavili u AP mod. To ce navelike promjeniti wireless zajednice koje se baziraju na GNU linuxu (gotovo nijednu u HR hahaha). Radi se o ath9k_htc driverima, a nije striktno vezano za ovaj proizvod nego skoro za sve atheros usb uredjaje. Nesumnjivo ce i ostali driveri pratiti ovo.

Happy GNU-ing.

Komentiraj
Share

No Responses to “Linux Novosti”

Leave a Reply